Lyndal Roper’s boek over Luther

door | april 8, 2017

Ik heb dit boek eindelijk in mijn bezit. Een eerste steekproefse lezing stelt mij niet teleur. Hier doet iemand met grote kennis van zaken en op grond van diepe kennis van Luthers tijd, zijn brieven, vertrouwdheid met de omstandigheden waarin hij leefde, en omringd door andere mensen, een poging om te begrijpen wat hij deed en waarom, als mens. De stukken die ik las over de mijnbouw in Mansfeld, zijn debat met Eck, zijn huwelijk met Katarina, vond ik stuk voor stuk sterk. Mw. Roper kent de theologie, maar weet ook dat er onder alles ook andere zaken schuilgaan. Toch werd – in elk geval in dat wat ik totnutoe heb gelezen – deze achterdochtige lezing nooit negatief. Het maakte het beeld enkel voller. Wel las ik iets teveel over ‘vaderbinding’ en opstand. Erikson met zijn Young man Luther heeft deze interpretatiesleutel ook al geprobeerd en het resultaat was interessant, maar beperkt… Maar voorlopig een aanrader.

[lees hier de review na het boek te hebben uitgelezen]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.